needsmidwinterfestijn

needsmidwinterfestijn.nl

Edelstenen niet meer alleen voor edelen

Sinds jaar en dag worden verschillende edelstenen verwerkt in verschillende sieraden, zoals kettingen, armbanden, ringen en oorbellen. Deze gesteenten zijn erg zeldzaam en je zult ze dan ook hoogstwaarschijnlijk niet in je achtertuin aantreffen. Er wordt vaak voor edelstenen gekozen, simpelweg omdat ze er prachtig en uniek uit zien, maar ook goed bewerkbaar zijn. Toch is het uiteraard niet gemakkelijk om ze te bewerken of slijpen, aangezien de kleuren binnen de steen kunnen verschillen en er meerdere breukvlakken zijn. Als het slijpen niet professioneel gebeurt, kan een sieraad ineens een stuk minder mooi worden. De edelstenen worden dan ook beoordeeld op drie kenmerken, namelijk schoonheid, duurzaamheid en zeldzaamheid.

Beroemdste edelstenen

De meest beroemde kostbare en edelstenen zijn diamant, robijn, saffier en smaragd, gevolgd door opaal en parels. De diamant zoals we die kennen bestaat uit koolstof en is – tot nu toe – het hardste materiaal wat ooit in de natuur gevonden is. In combinatie met de lichte kleuren maakt dit het bijzonder geschikt voor sieraden, maar dat zie je natuurlijk ook terug in de prijs.

De andere meest waardevolle edelstenen zijn meer kleurrijk dan diamant, maar glinsteren vaak minder. Robijn is rood, vaak met glasglans en is redelijk ondoorzichtig. Saffier wordt vaak gebruikt in haar blauwe vorm, hoewel er ook groene en gele varianten bestaan. Wat betreft glans en transparantie zijn ze ongeveer gelijk aan robijn. Smaragd, tot slot, heeft een eigen kleur groen (smaragdgroen) en is qua glans en transparantie min of meer gelijk aan robijn en saffier.

Minder beroemd maar niet minder mooi

Een parel is eigenlijk geen edelsteen, maar is door de eeuwen heen toch vaak als zodanig betiteld. Het bestaat vooral uit koolzure kalk, wat ook wel parelmoer wordt genoemd. Als ze in de natuur ontstaan, dan is dit meestal in mosselen. Tegenwoordig worden echter vrijwel alle parels gekweekt, een proces dat ongeveer twee jaar duurt. Hierdoor zijn ze een stuk minder zeldzaam geworden dan in vroegere eeuwen. Zo worden ze al meer dan 6000 jaar gebruikt in verschillende samenlevingen en culturen. Ook is de parel deel van de Thaise ‘Orde van de Negen Edelstenen’, die wordt uitgereikt aan Koninklijke figuren, bijvoorbeeld. Dit onderstreept nog maar eens hoe kostbaar de parel is.

Opaal, tot slot, is een gesteente dat in relatief veel verschillende kleuren bestaat. Zo kan het blauw zijn, maar ook rood, bruin, wit, geel of groen. Door al deze verschillende kleuren, die soms met elkaar gecombineerd zijn, kunnen sieraden met opaal er heel bijzonder uit zien. Helaas is het niet op de makkelijkst verkenbare plaatsen te vinden, het komt namelijk voor in vulkanen, bijvoorbeeld.

Er zijn nog veel meer stenen in deze wereld en ze zien er vrijwel allemaal prachtig uit. Zo vind je naast de bekendste vormen ook agaat, granaat, kwarts, en turkoois regelmatig terug in sieraden. Gelukkig zijn ze tegenwoordig beter betaalbaar dan in het oude Griekenland of Egypte, waardoor iedereen die van mooie, kleurrijke, glanzende of glimmende sieraden houdt het zich kan veroorloven.